Prace wiosenne zaleca się rozpocząć gdy na ogrodzie nie ma już śniegu ani wody roztopowej. Powoli coraz bardziej zbliżamy się do sezonu letniego czyli okresu, gdy najwięcej czasu spędzamy w ogrodzie. Wykorzystajmy więc okres wiosenny do odpowiedniego przygotowania trawnika.
Na początku z trawnika należy usunąć obumarłe żółte źdźbła trawy, mech, liście. Jeśli trawnik na dużej powierzchni jest pożółkły to warto go przegrabić grabiami sztywnymi. Umożliwi to fizyczne wyciągnięcie z trawnika obumarłych źdźbeł, które pozostawione na trawniku tylko utrudnią jego prawidłowy rozwój.
Dodatkowo mech i liście utrudniają dopływ powietrza do korzeni i zatrzymują wilgoć na powierzchni Powoduje to rozwój wielu niepożądanych mikroorganizmów i chorób trawy co istotnie pogarsza estetykę ogrodu.
Jeśli ręczne wygrabienie trawnika jest trudne i powoduje uszkadzanie darni to warto przeprowadzić wertykulację mechaniczną z użyciem specjalnego wertykulatora lub aeratora. Wertykulację trawnika zaleca się przeprowadzać 1-2 razy do roku lecz nie częściej gdyż każdy taki zabieg nieco osłabia system korzeniowy trawy która potrzebuje później czasu na odbudowanie się.
Dosiewanie można wykonać dopiero po zagrabieniu i wertykulacji. Tam, gdzie jest to konieczne należy spulchnić ziemię na głębokość ok. 10cm i dopiero wtedy zasiać trawę. Należy również pamiętać, aby po wysianiu podlewać trawnik co najmniej przez 10 dni.
Po wysianiu możemy przeprowadzić nawożenie trawnika, choć nie jest to zabieg obowiązkowy. Jeśli trawa ma ładny, zielony kolor i mocne sprężyste źdźbła to nie ma sensu stosowanie dodatkowych nawozów, szczególnie sztucznych.
Pierwsze koszenie należy przeprowadzić dopiero gdy trawa będzie miała wysokość ok. 5-6cm. Nie należy jednak od razu skracać jej zbyt mocno. Trawa jest jeszcze osłabiona po okresie zimowym i zabiegach grabienia / wertykulacji. Pierwsze koszenie można wykonać na nie więcej niż 1/3 wysokości trawy, więc najczęściej jest to ok. 2cm.
Dopiero w kolejnych koszeniach można zmniejszać wysokość położenia noży. Pamiętajmy również aby stosować noże dobrze naostrzone żeby ścinały źdźbła trawy a nie je wyrywały. Jest to szczególnie ważne właśnie przy pierwszych koszeniach wiosennych.
Zespół redakcyjny portalu zbudujmydom.pl