Najczęściej popełnianym błędem na budowie jest nadmierne zmniejszanie kuchni. Często wynika to z obawy, że sąsiadujące z nią pomieszczenia są zbyt małe np. salon, sypialnie czy łazienka. Niestety w wielu przypadkach nie analizujemy czy zmniejszona kuchnia pozwoli na jej praktyczne umeblowanie zgodne z naszymi potrzebami.
Czasami zmniejszenie powierzchni kuchni związane jest z chęcią wygospodarowania dodatkowej przestrzeni na spiżarnię. Pomieszczenie takie owszem jest bardzo przydatne, ale zarówno spiżarnia jak i kuchnia muszą mieć zachowane pewne minimalne wymiary aby poruszanie się w nich było wygodne.
Minimalna szerokość kuchni
Przyjmuje się, że kuchnia powinna mieć pewne minimalne wymiary, które pozwolą na swobodne poruszanie się w niej i otwieranie szafek, zmywarki, lodówki i innych urządzeń.
Jeśli planujemy kuchnię w formie długiego i wąskiego pomieszczenia to jego szerokość nie powinna być mniejsza niż 180cm. Pozwoli to na ustawienie typowych szafek z blatem kuchennym na jednej ze ścian. Jednocześnie pozostała szerokość pozwoli na ograniczone umeblowanie drugiej ścian (np. wąski stół z 2-3 krzesłami, komoda, półki itp.) przy zachowaniu możliwości swobodnego poruszania się wzdłuż całego pomieszczenia.
Kuchnia podłużna
Kuchnia podłużna zabudowana z obu stron (dwurzędowo) powinna mieć szerokość nie mniejszą niż 240-260cm. Pozwoli to komfortowo przemieszczać się po kuchni i jednocześnie otwierać drzwiczki zmywarki, szafki czy lodówkę.
Kuchnie podłużne powinny mieć długość nie mniejszą niż 300-350cm. Dokładną długość warto określić poprzez wrysowanie planowanych szafek i urządzeń (płyta grzewcza, zmywarka, lodówka itp.). W typowej 3-4 osobowej rodzinie zaleca się projektowanie ciągu szafek z urządzeniami AGD o długości co najmniej 350-400cm. Komfortowym rozwiązaniem jest długość 400-500cm lub wykonanie kuchni szerszej w zabudowie dwurzędowej.
Kuchnia kwadratowa
W przypadku kuchni kwadratowej wygodne jest umeblowanie w formie litery „L”. Pozwala ono na praktyczne zagospodarowanie dwóch ścian kuchni z pozostawieniem miejsca na stół z krzesłami.
Wymiary kuchni kwadratowej powinny być nie mniejsze niż 300x300cm. Nie zaleca się jednak budowy zbyt dużych kuchni o powierzchni kwadratowej (ponad 500x500cm) gdyż w takiej sytuacji znacznie lepiej prezentują się kuchnie prostokątne.
Kuchnia z wyspą
Wyspa w kuchni jest rozwiązaniem bardzo praktycznym. Można na niej zamontować płytę grzewczą jak również zlew. Blat na wyspie wykonany jest przeważnie na nieco większej wysokości niż pozostałe szafki co pozwala wygodnie przygotowywać posiłki bez konieczności schylania się.
Aby wyspa była praktyczna powinna mieć szerokość nie mniejszą niż 70cm i długość co najmniej 120-150cm. Oczywiście im więcej urządzeń chcemy na niej zainstalować tym jej wymiary (szczególnie długość) muszą być odpowiednio większe. Szerokość wyspy należy także zwiększyć, jeśli planujemy wykorzystać ją jednocześnie jako stół.
Wyspa najlepiej prezentuje się w kuchniach prostokątnych o szerokości nie mniejszej niż 320-350cm i długości ponad 400cm. Przy mniejszej kuchni wyspa nie zawsze będzie praktyczna i może utrudniać wygodną komunikację w pomieszczeniu. Lokalizując na budowie wyspę należy przede wszystkim wziąć pod uwagę minimalną szerokość, jaka jest potrzebna do otwierania wszystkich szafek i zmywarki. Dobrze tak zaplanować umiejscowienie wyspy, aby po otworzeniu drzwiczek zmywarki możliwe było przejście między nimi a wyspą, co wymaga pozostawienia przejścia o szerokości co najmniej 40-50cm.
Ustawienie stołu w kuchni
Dla zapewnienia wygodnego korzystania ze stołu jego odległość od ściany nie powinna być mniejsza niż 70-80cm.
W przypadku ustawienia stołu za szafkami kuchennymi należy go odsunąć co najmniej 120-130cm od szafek. Pozwoli to wygodnie korzystać ze stołu z pozostawieniem możliwości swobodnego otwierania wszystkich szafek.
Stół kuchenny powinien pozwalać na komfortowe siedzenie co najmniej 2 osób dorosłych. Zaleca się jednak takie umiejscowienie stołu, aby możliwe było wygospodarowanie 3-4 miejsc.
Gdzie ustawić urządzenia AGD?
Niezależnie od kształtu kuchni zaleca się, aby odległość między lodówką a kuchenką wynosiła nie więcej niż 250cm, a między lodówką a zlewozmywakiem nie większa niż 150-200cm.
Blaty kuchenne warto tak lokalizować, aby między poszczególnymi urządzeniami AGD znajdował się odcinek pustej przestrzeni. Dotyczy to szczególnie wolnego blatu przy lodówce, gdzie najczęściej kładziemy zakupy, które następnie rozmieszczamy w lodówce i szafkach kuchennych.
Planując wyspę warto zrobić w niej szafki na składniki najczęściej używane oraz na najważniejsze przedmioty i przybory kuchenne.
W przypadku rodzin z małymi dziećmi warto przewidzieć w kuchni odpowiednią ilość miejsca dla ustawienia stolika dziecięcego do jedzenia czy kojca, w którym małe dziecko będzie się mogło bezpiecznie bawić pod naszą kontrolą.
Planując wymiary kuchni nie wolno zapominać o lokalizacji drzwi czy okien. Należy je ustawiać tak, aby nie wymuszały konieczności przerwania ciągu blatu kuchennego.
Zespół redakcyjny portalu zbudujmydom.pl