Przygotowywanie posiłków na wyspie kuchennej jest bardzo wygodne gdyż przeważnie wyspa ma wysokość większą niż standardowe szafki. Pozwala to pracować bez konieczności schylania się, a jednocześnie dobrze ustawiona wyspa skraca odległości między poszczególnymi urządzeniami kuchennymi.
Doradzamy jakie kwestie warto brać pod uwagę planując kuchnię z wydzieloną wyspą. Wyspa w żaden sposób nie powinna utrudniać komunikacji w kuchni oraz ograniczać swobodne otwieranie szafek. Najczęściej wyspę wykonuje się w formie samodzielnej szafki z blatem, niepołączonej w żaden sposób z innymi elementami kuchennymi.
Ze względów funkcjonalnych warto tak zaplanować ustawienie wyspy, aby możliwe było dojście do niej z każdej strony co istotnie ułatwia przygotowywanie posiłków przez kilka osób jednocześnie.
Wyspa przeznaczona do spożywania posiłków
Blat na wyspie przeznaczony do spożywania posiłków powinien mieć długość co najmniej 80-100cm i szerokość nie mniejszą niż 60-70cm. Jeśli wymiary kuchni nam na to pozwalają to warto zrobić wyspę dłuższą (120-150cm) co jest bardzo wygodne, gdyż i tak w większości przypadków część blatu pozostaje wykorzystywana na przygotowanie posiłków i dysponujemy wtedy dużą powierzchnią na ich spożywanie. Wysokość takiego blatu powinna wynosić ok. 85cm.
Nie zawsze jednak chcemy, aby wyspa pełniła funkcję stołu jadalnianego. Coraz częściej spotykanym rozwiązaniem jest wydzielenie na wyspie blatu „barowego”. Powinien on mieć szerokość co najmniej 40cm i długość ok. 80-100cm. W przypadku blatu barowego zaleca się, aby jego wysokość wynosiła ok. 120cm.
Przestrzeń pod blatem warto wykorzystać na szafki lub szuflady. Wygodnym rozwiązaniem jest montaż szafek z półkami na naczynia od strony jadalnianej. Od strony, po której najczęściej przygotowuje się posiłki warto zamontować szafki i szuflady na garnki, patelnie, itp. oraz na najczęściej stosowane produkty spożywcze. W górnej części wyspy, tuż pod blatem warto zamontować szuflady na podręczne przybory kuchenne i sztućce.
Wyspa z płytą do gotowania
Płyta grzewcza ma zazwyczaj szerokość 60-65cm. Teoretycznie wystarczy zatem, aby wyspa miała szerokość co najmniej 70-75cm. Rozwiązanie takie można zastosować, jeśli mamy bardzo ograniczoną powierzchnię kuchni. Warto jednak zadbać o to, aby przynajmniej z dwóch stron możliwe było odstawienie garnków w czasie gotowania.
Nie ma sensu budowanie zbyt szerokiej wyspy, umożliwiającej stawianie garnków i innych przedmiotów z każdej strony płyty grzewczej. W takim wypadku mało komfortowe będzie samo przygotowywanie posiłków i praca na płycie, gdyż będzie ona znacznie dalej od krawędzi wyspy.
Dobrym rozwiązaniem jest budowa wyspy w taki sposób, aby z dwóch lub z jednej strony pozostało co najmniej 70cm pustego blatu, przeznaczonego na przygotowanie posiłków
i jednocześnie z drugiej strony ok. 15-30cm na ewentualne odstawienie garnka. Całkowita długość wyspy do gotowania powinna wynosić ok. 140-200cm i mieć szerokość ok. 80-90cm.
Problem ten jest szczególnie istotny przy płytach ceramicznych. Swobodniej natomiast można podchodzić do projektowania wyspy z płytą indukcyjną, na której można pozostawiać garnki po wyłączeniu grzania danego pola na płycie. Na ceramice jest to niemożliwe, gdyż płyta ta ochładza się bardzo wolno.
Gotowanie na wyspie kuchennej wiąże się z koniecznością zamontowania okapu wyspowego. Urządzenia te są często droższe od tradycyjnych okapów ściennych i wymagają odpowiednio mocnego zakotwiczenia w stropie. Już na etapie projektowania wyspy warto uwzględnić również lokalizację kanału odprowadzającego powietrze z okapu do kanału wentylacyjnego.
Kanałów wentylacyjnych nie powinno się montować w poziomie lecz z minimalnym pochyleniem ok.5-10%. Warto ten fakt wziąć pod uwagę planując wysokość ewentualnej zabudowy sufitowej, w której schowamy przewód wentylacyjny.
Projektując wyspę podczas remontu starej kuchni należy pamiętać, że w podłodze nie wolno ciągnąć instalacji gazowej co często znacznie ogranicza możliwość montażu kuchenki gazowej na samodzielnej wyspie. Instalację trzeba w tym wypadku prowadzić po suficie i doprowadzić do kuchenki wykorzystując np. słupki ozdobne itp. Nie zawsze jednak jest to rozwiązanie praktyczne.
Wyspa ze zlewozmywakiem i zmywarką
Najczęściej na wyspie kuchennej montowana jest płyta do gotowania lub jest to wyłącznie sam blat. Czasami jednak inwestorzy chcą wyspę przeznaczyć również do zmywania naczyń. Warto w tym momencie odnieść się do standardowych wymiarów zlewozmywaków dostępnych na rynku.
Typowy zlewozmywak dwukomorowy z ociekaczem ma szerokość ok. 120cm natomiast półtorakomorowy ok. 100cm. Można także wbudować zlew jednokomorowy o szerokości ok. 50-60cm.
Obok zlewu powinno znajdować się co najmniej 30-40cm wolnego blatu. Dodatkowo warto przewidzieć miejsce na przygotowanie posiłków. Ostatecznie otrzymujemy zatem szerokość wyspy ok. 180-200cm (szerokość minimalna), która wzrasta w zależności od zastosowanego zlewozmywaka.
Jeśli wyspa ma pełnić funkcję zmywaka to warto zamontować pod blatem również i zmywarkę. Należy ustawić ją jak najbliżej zlewu, aby umożliwić spłukiwanie wodą niektórych naczyń przed ich wsadzeniem do zmywarki.
Bardzo niewygodnym rozwiązaniem jest montaż zlewu na wyspie, a zmywarki po przeciwnej stronie w ciągu szafek kuchennych. W tym przypadku często będzie dochodzić do zamoczenia i zabrudzenia podłogi w czasie wkładania mokrych naczyń, które wcześniej spłukaliśmy w zlewie.
O ile poprowadzenie samej instalacji elektrycznej do płyty grzewczej nie jest problemem o tyle większym kłopotem może być doprowadzenie instalacji wodnej i ściekowej do zlewozmywaka. Problem pojawi się, jeśli chcemy w kuchni zamontować ogrzewanie podłogowe. Musimy bowiem odpowiednio rozmieścić wężownice wodne z ogrzewania i instalację obsługującą zlewozmywak. Rozwiązanie takie warto planować już na etapie projektu domu.
Najbardziej funkcjonalnym rozwiązaniem jest budowa wyspy z funkcją gotowania i zmywania. Ogranicza to konieczność przemieszczania się po kuchni i przyspiesza pracę. Wymaga jednak zagospodarowania bardzo dużo miejsca więc budowa takiej wyspy możliwa jest praktycznie wyłącznie przy indywidualnym projektowaniu domu od podstaw.
Wielkość kuchni z wyspą
Projektując wymiary kuchni należy wziąć pod uwagę szerokości blatów pod ścianami (standardowo 60cm), minimalne wymiary wyspy opisane w artykule oraz przestrzeń między wyspą a szafkami, która umożliwi łatwe ich otwieranie i mijanie się dwóch osób.
Ciągi komunikacyjne między wyspą i szafkami lub ścianą powinny mieć co najmniej 80-90cm szerokości.
Zespół redakcyjny portalu zbudujmydom.pl