Dereń jadalny - zastosowanie
Dereń jadalny jest uprawiany głównie jako roślina ozdobna. Najefektywniej wygląda podczas kwitnienia, czyli marcu i kwietniu. Natomiast jesienią pojawiają się na krzewie piękne owoce. Doskonale sprawdza się na żywopłoty lub jako pojedyncza roślina. Dereń jest mało wymagającą rośliną i tym samym łatwą w uprawie. Bardzo dobrze czuje się na słońcu oraz w półcieniu. Znosi gleby wapienne, susze oraz zanieczyszczone powietrze. I pewnie z tego powodu można go spotkać w parkach miejskich. Drugim zastosowaniem rośliny są przetwory. Idealnie nadaje się na marmoladę, dżem oraz nalewki. W innych krajach stosowany jest jako nadzienie cukierków i wypalankę słynną w Niemczech i na Słowacji. Niedojrzałe owoce również mają swoje zastosowanie. Mianowicie można je kisić w solance, uzyskując produkt podobny do oliwek. Krzew ma działanie antyseptyczne i jest przydatny w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Gałązka obłupana z kory i pogryziona na końcu staje się skutecznym środkiem do czyszczenia zębów. Zasada ta jest stosowana w krajach azjatyckich.
Właściwości lecznicze derenia jadalnego
Dereń jadalny posiada wiele bogatych właściwości leczniczych: https://www.sadowniczy.pl/pol_m_KRZEWY-OWOCOWE_Derenie-jadalne-11724.html. Posiada kwasy organiczne, witaminę C, polifenole oraz antocyjany. Zawiera także korzystne dla organizmu ludzkiego przeciwutleniacze. Polecana jest przy osłabieniu i anemii, ponieważ posiada duże ilości żelaza będącym składnikiem hemoglobiny. Skuteczny przy problemach żołądkowych. Działa przeciwzapalnie i ściągająco, wykazuje właściwości zapierające, wzmacnia odporność organizmu, działa moczopędnie oraz pomaga niwelować objawy niedokrwistości. W okresie jesienno-zimowych pozwala zbić gorączkę i wzmocnić układ odpornościowy. Dereń jest skuteczny w zwalczaniu łamliwości włosów i paznokci. Likwiduje zajady oraz uśmierza bóle głowy i migreny. Garbniki zawarte w owocach zwalczają kolki żołądkowe i biegunki.
Jakie są właściwości spożywcze derenia jadalnego?
Właściwości spożywcze derenia jadalnego są nieocenione. Nalewki z owoców to skuteczny środek przy problemach żołądkowych. Warto włączyć do swojej diety owoce derenia jadalnego, gdyż usprawniają one proces przemiany materii. Z tego względu wspomagają utratę zbędnych kilogramów. Można powiedzieć, że roślina pełni rolę naturalnego suplementu diety. Różnego rodzaju przetwory pełnią role smakowe oraz zwalczają infekcje dróg moczowych. Osoby borykające się z chorobami nerek powinny włączyć do swojego jadłospisu dżemy, galaretki itp. przetwory. Dereń posiada właściwości moczopędne, dzięki czemu wypłukuje szkodliwe składniki z organizmu na zewnątrz. Najlepszą porą na zrywanie owoców jest okres na przełomie sierpnia i września. To właśnie wtedy są najbardziej soczyste i słodkie. Można je jeść prosto z drzewka. Najwięcej właściwości posiadają te, które same spadły z krzewu. Wtedy są najbardziej dojrzałe i miękkie. Wykorzystywane są też do produkcji likierów. Suszony dereń jadalny znakomicie smakuje jako herbata. Na stronie: sadowniczy.pl przedstawione są derenie jadalne, które idealnie urozmaicą każdy ogród i spiżarkę.
Źródło: Materiały informacyjne sadowniczy.pl