Jeżeli szukasz sposobu, który pomoże Ci zapobiec tego typu sytuacjom, to warto rozważyć zakup trwałych paneli podłogowych, które nawet podczas intensywnego użytkowania będą prezentować się doskonale. Sprawdź jakie panele podłogowe będą najlepszym wyborem do Twojej kuchni.
Dlaczego wybór odpowiedniej podłogi do kuchni jest tak istotny?
Podłoga w kuchni jest szczególnie narażona na działanie wielu szkodliwych czynników, w związku z tym położenie paneli takich samych jak w salonie lub w sypialni nie będzie dobrą decyzją. Odporność na wilgoć, różnice temperaturowe i intensywne użytkowanie to cechy, którymi powinny wyróżniać się wysokiej jakości panele podłogowe.
Jeszcze do niedawna dużą popularnością cieszyły się płytki gresowe, jednak w ostatnich latach prym wiodą nowoczesne panele podłogowe do kuchni, które wyróżniają się wysoką trwałością i estetyką. Stanowią one doskonałą alternatywę dla kafli lub drogich podłóg z naturalnego drewna.
Panele laminowane do Twojej kuchni
Panele laminowane do kuchni cieszą się dużym zainteresowaniem. Wykazują one wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne, a także promieniowanie słoneczne, dzięki czemu nie blakną. Panele są łatwe w czyszczeniu, co zapewnia wygodę użytkowania. Zaletą tego typu podłogi jest jej cena i możliwość samodzielnego położenia. Należy pamiętać, że tak jak inne rozwiązania również panele laminowane do kuchni mają wady. Zdecydowanie jedną z nich jest wysoka akustyczność, co oznacza, że podczas upadku jakiegoś przedmiotu będzie generowany duży hałas. W wyniku tego, że panele laminowane z łatwością ulegają elektryzowaniu się, to dużo szybciej na ich powierzchni osadzi się kurz. Stosując odpowiednie preparaty do podłóg laminowanych, można go z łatwością usunąć. Istotne jest, aby panele były wzbogacone o dodatkowe zabezpieczenia przed wilgocią. W zależności od wybranej marki panele mogą być zabezpieczone:
-
Powłoką hydrofobową stosowaną na całej powierzchni paneli.
-
Woskowanymi zamkami, które znajdują się między panelami
-
Zastosowaniem specjalnych listewek uszczelniających panele, dzięki czemu panele są zabezpieczone przed przeciekaniem wody pod laminat.
-
Innowacyjnym systemem łączeń pozwalającym na położenie paneli bez przerwy dylatacyjnej.
Panele winylowe, czyli połączenie jakości i funkcjonalności
To zdecydowanie lepszy wybór niż panele laminowane. Wykazują dużą elastyczność i sprężystość, dlatego są zdecydowanie mniej podatne na odkształcenia. Tak samo jak w przypadku paneli laminowanych również modele winylowe można samodzielnie położyć, a w przypadku uszkodzenia nie ma problemu z ich wymianą. Jest to rozwiązanie cieszące się dużą popularnością w kuchni, gdyż panele winylowe wykazują dużą wodoodporność. W wyniku działania wilgoci, która jest nieunikniona w tym pomieszczeniu, nie ulegają niszczeniu i wypaczaniu. Dodatkowo nie stanowią problemów z utrzymaniem czystości, ponieważ są odporne na powstawanie plam. Kolejną zaletą paneli winylowych jest to, że mogą być położone na ogrzewanie podłogowe.
Ponadczasowe panele drewniane
Panele drewniane w odróżnieniu od klasycznych desek nie wymagają konserwacji. Wybierając produkt wysokiej jakości, możesz mieć pewność, że będzie on odporny na uszkodzenie nawet przy intensywnym użytkowaniu. Niektóre z paneli drewnianych można położyć na ogrzewanie podłogowe. Producenci stosują również fabryczne zabezpieczenia, dzięki którym są one odporne na działanie wilgoci i wysokich temperatur. Panele te nie posiadają laminowania na łączeniach, dlatego mogą być narażone na powstawanie nieestetycznie wyglądających wybrzuszeń.
Czym kierować się podczas dokonywania zakupu
Kuchnia jest miejscem intensywnie eksploatowanym i bardzo często dochodzi do uszkodzeń podłogi, co przekłada się negatywnie na jej wygląd i strukturę. Dlatego warto poszukać dobrych jakościowo paneli podłogowych, które będą wykazywać wysoką klasę używalności – im wyższa będzie klasa, tym lepszej jakości jest produkt. Podczas dokonywania zakupu warto pamiętać, że panele podłogowe przeznaczone do użytku domowego są oznaczone klasą od 21 do 23. Do kuchni najlepiej sprawdzą się te oznaczone cyfrą 23. Dobrym wyborem będą także modele przeznaczone do użytku publicznego oznaczone cyframi od 31 do 33, które są zdecydowanie dużo trwalsze.
Ważne jest, aby panele do kuchni wykazywały również wysoką klasę ścieralności, która oznaczona jest symbolami od AC1 do AC3. Jeżeli ma być to inwestycja na lata, to warto postawić na panele o klasie AC3 lub produkty, które są przeznaczone do użytku publicznego oznaczone klasą AC4. To świadczy o tym, że nawet przy intensywnej eksploatacji nie będą ulegać uszkodzeniu, a ich wygląd pozostanie bez zmian.
Źródło: Zespół redakcyjny portalu zbudujmydom.pl