Na początku należy dobrze wybrać miejsce dla grilla. Jest to ważne, gdyż grill stacjonarny nie może być później przemieszczany, albo będzie to bardzo utrudnione i niepraktyczne. W obecnie obowiązującym Prawie budowlanym nie istnieją jednoznaczne wskazania co do tego gdzie nie może stać grill ogrodowy. Jest on traktowany jako element małej architektury i jedyne co, to nie może on wpływać negatywnie na działki sąsiednie. Jest to jednak pojęcie bardzo ogólne.
Starajmy się jednak mimo wszystko lokalizować grilla tak, aby faktycznie nie dokuczał sąsiadom i nie był źródłem konfliktów. Zalecamy ustawianie grilla na terenie równym z łatwym dojściem. Jeśli pozwala na to powierzchnia ogrodu to warto ustawić grilla w takim miejscu, gdzie będzie można w przyszłości np. ustawić meble ogrodowe i stół.
Wybierając materiał na grill należy zastanowić się przede wszystkim nad tym, jaki materiał będzie pasował do elewacji budynku i charakteru ogrodu. Można go wykonać z wielu materiałów jak klinkier, cegła pełna, bloczki betonowe czy kamienie naturalne. W praktyce każdy z materiałów będzie dobry, a wybór należy uzależnić od aranżacji całego ogrodu.
Ważne jednak, aby materiały do budowy grilla ogrodowego był mrozoodporny. Dobre będą więc tutaj cegły pełne, bloczki betonowe i kamienie naturalne. W przypadku klinkieru należy jednak dobrze sprawdzać parametry cegieł. Powinien to być klinkier o małej nasiąkliwości i dużej mrozoodporności, czyli taki, który mógłby być użyty do wykonania elewacji budynku.
Ze względu na zapewnienie dobrej mrozoodporności zalecamy murowanie grilla ogrodowego na zaprawach cementowo-wapiennych. Stworzą one odpowiednio mocne połączenia i jednocześnie dobrze sprawdzą się w zmiennych warunkach atmosferycznych.
Zanim zaczniemy murowanie musimy dobrze rozplanować jak nasz grill ma wyglądać. Jeśli mamy wystarczająco dużo miejsca i możemy wykonać konstrukcję o wysokości ok. 2m to można rozważyć budowę rusztu z kominem. Alternatywnie można wybudować wyłącznie ścianki, na których posadowiony zostanie ruszt.
Zaleca się, aby palenisko grilla znajdowało się na wysokości ok. 80cm. Jeśli pozwala nam na to miejsce w ogrodzie to warto również wykonać dodatkowe pułki pod paleniskiem lub obok niego, np. przeznaczone do przygotowywania posiłku.
Palenisko zawsze powinno być osłonięte ściankami na wysokość co najmniej 10-15cm co zabezpieczy grilla przed wygaszaniem w przypadku silniejszych wiatrów.
Fundamenty pod grilla ogrodowego można wykonać na dwa sposoby. Pierwszy to wylanie fundamentu betonowego na głębokość ok. 50-60cm lub wymurowanie go z bloczków betonowych. Szybszą metodą, równie skuteczną przy niedużych grillach jest ułożenie warstwy żwiru grubości ok. 30cm i jej dokładne ubicie, a następnie wylanie małej płyty betonowej o grubości 15cm.
Przed murowaniem ścianek grilla odczekajmy ok. 7-10 dni żeby beton mógł osiągnąć odpowiednią wytrzymałość. W tym czasie zaleca się częste polewanie betonu wodą aby ograniczyć spękania skurczowe.
Murowanie ścianek należy zawsze zaczynać od narożników. Najpierw układamy pierwszą warstwę, którą należy bardzo dokładnie wypoziomować. Jest to ważne, gdyż każdy błąd spoziomowania będzie się powiększał wraz z wysokością ścianek. Jeśli murujemy grill z cegieł to należy pamiętać o przesunięciu kolejnych warstw o pół szerokości cegły.
Pamiętajmy również o pilnowaniu równych szerokości spoin między cegłami. W przypadku klinkieru warto zastosować nieco droższe zaprawy dedykowane właśnie do cegieł klinkierowych. Zmniejszają one ryzyko występowania tzw. wykwitów, czyli białych plam na powierzchni klinkieru. Jeśli do murowania zastosowaliśmy cegły pełne to w miejscu paleniska zalecamy użycie cegieł szamotowych, odpornych na wysokie temperatury.
Palenisko warto montować na wysokości ok. 80cm. Dodatkowo zalecamy wykonanie kilku niewielkich otworów (średnicy ok. 3-4cm) w ścianach grilla co pozwoli na lepszą cyrkulację powietrza i ułatwi przyrządzanie grilla. Warto także przed rozpoczęciem murowania zakupić ruszt (np. w sklepach budowlanych) aby dokładnie wymierzyć szerokość dla rusztu i dodatkowych ceowników. Ceowniki dobrze jest zamontować na dwóch poziomach co ułatwi przyrządzenie większej liczby potraw jednocześnie.
Jeśli zdecydowaliśmy się na grilla z kominem to należy pamiętać, że komin musi się zwężać ku górze. W tym celu kolejne warstwy cegieł należy ustawiać z przesunięciem zwężającym ok. 3cm aż do czasu, gdy u wylotu komina będzie otwór o wymiarach ok. 15x15 – 20x20cm.
Zespół redakcyjny portalu zbudujmydom.pl