Tradycyjna zaprawa murarska jest mieszaniną piasku, wody i spoiwa, którym przeważnie jest cement. W zależności od wymaganej wytrzymałości zaprawy w odpowiednich proporcjach dobierane są wszystkie składniki.
Przy budowie domu najczęściej stosuje się zaprawy murarskie oznaczone symbolami od M2 do M20. Symbol ten określa minimalną wytrzymałość danej zaprawy (tzw. wytrzymałość na ściskanie określaną na próbkach po 28 dniach). Wytrzymałość zaprawy podawana jest w mega paskalach (MPa). Jest to tzw. marka zaprawy, czyli zaprawa M15 (marka 15) posiada wytrzymałość 15MPa).
Do samodzielnej produkcji zaprawy murarskiej można stosować typowy cement mieszany CEM II 32,5. Tak wykonana zaprawa będzie się cechować dobrą urabialnością i elastycznością. Nie zaleca się stosowania do zapraw cementów oznaczonych jako CEM III. do zaprawy najlepiej nadaje się naturalny piasek kwarcowy. Musi on być jednak czysty, bez domieszek iłowych, gliny czy ziemi roślinnej (tzw. czarnego humusu). Można stosować piasek o uziarnieniu do 1,5 lub do 2mm.
Rodzaje najczęściej stosowanych zapraw murarskich
Na większości budów stosowane są tzw. zaprawy cementowe oraz cementowo-wapienne. Zaprawa cementowa cechuje się największą wytrzymałością jednakże może być ona droższa od zaprawy cementowo-wapiennej (szczególnie w przypadku wyższych marek zaprawy).
Może ona być jednak stosowana bez obaw do murowania ścian nośnych i fundamentów. Zaprawę cementową stosuje się również czasami do wykonania podłoża pod posadzki betonowe.
Zaprawy cementowo-wapienne mają nieco niższą wytrzymałość niż cementowe, w związku z czym raczej nie zaleca się ich do murowania ścian nośnych i fundamentów. Wyjątek stanowią ściany budynków w gruntach nasyconych wodą, gdzie można stosować tego typu zaprawę.
Zarówno zaprawa cementowa jak i cementowo-wapienne wiążę tak w wodzie jak i w powietrzu i może być stosowana zarówno za zewnątrz jak i wewnątrz budynku.
Proporcje suchych składników zaprawy cementowej i cementowo - wapiennej
W poniższej tabeli podano proporcje objętościowe poszczególnych składników, czyli cementu, piasku i ewentualnie wapna, w zależności od rodzaju zaprawy i jej marki. Proporcje podane jako np. 1:6 oznaczają, że na jedno wiadro cementu przypada sześć wiader piasku. Wody należy dodawać tak, aby mieszanka cechowała się stosunkowo gęstą konsystencją, lecz umożliwiającą wygodne murowanie. Najlepiej metodą prób i błędów wykonać kilka próbnych mniejszych zarobów i dobrać proporcje, przy których najlepiej będzie nam się murowało. Pamiętajmy, że do wszelkich zapraw i mieszanek betonowych należy dodawać nie za dużo wody, gdyż zbyt duża ilość wody powoduje osłabienie gotowej mieszanki.
Jak wybrać rodzaj i markę zaprawy murarskiej?
Zarówno zakup gotowej suchej mieszanki jak i samodzielne przygotowanie zaprawy jest tym droższe, im większą chcemy uzyskać wytrzymałość zaprawy (czyli wyższą markę).
Z tego względu warto dobrać taką markę, która jest wymagana dla konkretnych prac. Nie ma bowiem sensu z góry zakładanie że jedyną dobrą zaprawą jest M15 czy M20, które wbrew pozorom na typowej budowie możemy stosować rzadko. Większość prac murarskich wykonamy zaprawą M4 – M12.
Zespół redakcyjny portalu zbudujmydom.pl